De Ongeziene Taboes van Zwangerschap

In de schaduw van het ouderschap liggen verhalen die zelden het daglicht zien. Tijdens mijn marktonderzoek met honderden vrouwen over hun zwangerschapsreis kwamen drie moeilijke thema’s steeds weer naar voren

In de schaduw van het ouderschap liggen verhalen die zelden het daglicht zien. Tijdens mijn marktonderzoek met honderden vrouwen over hun zwangerschapsreis kwamen drie moeilijke thema’s steeds weer naar voren:

Hoewel ik niet direct met mannen sprak, voelde ik hun aanwezigheid en emoties door de eenrichtingsspiegel heen. Deze onderwerpen blijven vaak onbesproken, maar het is tijd om het taboe te doorbreken.

De Onvervulde Kinderwens: Het Onzichtbare Verlangen

Het verlangen naar een kind is diepgeworteld, maar voor sommigen blijft dit een onvervulde droom. In Nederland heeft 1 op de 6 paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. In België ligt dit cijfer vergelijkbaar hoog. Deze statistieken vertegenwoordigen niet alleen medische feiten, maar ook emotionele trajecten vol hoop, teleurstelling en veerkracht.

Een onvervulde kinderwens is een stille reis die je moet afleggen zonder kaart of kompas en met de angst je reisgezel te verliezen.

Vrouwen delen verhalen over medische trajecten, hormonale behandelingen en de emotionele tol die dit eist. Veel Nederlandse koppels reizen zelfs over de grens heen om de kinderwens in vervulling te zien gaan. Mannen ervaren dit proces eveneens intens, hoewel hun gevoelens vaak minder zichtbaar zijn.

2. De Miskraam: Het Verlies Zonder Ritueel

Een miskraam treft naar schatting 20% van alle zwangerschappen in Nederland en België. Ondanks deze prevalentie blijft het onderwerp omgeven door stilte en stigma.

Een miskraam is een verlies dat vaak zonder ritueel of erkenning blijft.

Vrouwen vertellen over het diepe verdriet en de eenzaamheid die ze voelen na een miskraam. Mannen rouwen ook, maar hun pijn wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor ze zich geïsoleerd kunnen voelen.

3. Zwangerschapsdepressie: De Schaduw op de Roze Wolk

Ongeveer 13% van de zwangere vrouwen in Nederland en België ervaart een zwangerschapsdepressie. Dit fenomeen blijft vaak onbesproken, mede door het heersende ideaalbeeld van de ‘roze wolk’.

Een zwangerschapsdepressie is een donkere schaduw die de vreugde van het verwachte moederschap overschaduwt.

Vrouwen beschrijven gevoelens van schuld, angst en isolatie. Mannen staan vaak machteloos aan de zijlijn, zoekend naar manieren om steun te bieden.

Deze persoonlijke zwangerschapservaringen hebben ook een aanzienlijke invloed op de werkplek. Werknemers die te maken hebben met een onvervulde kinderwens, een miskraam of een zwangerschapsdepressie kunnen geconfronteerd worden met verminderde concentratie, verhoogde stress en emotionele belasting. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en een hoger ziekteverzuim. De hoge incidentie daarentegen maakt dat open gespreksvoering op de werkplek mogelijkheden biedt.

Ook in jouw organisatie lastig om de zwangerschapsreis en moederschap te ondersteunen? Steek ze een riem onder het hart en organiseer een keynote over de impact van taboes!

Bronnen: Amsterdam UMC, Vroege miskraam, versie 2, Publicatiedatum: 4-12-2024. NOS Nieuwsuur: Voor een baby naar België: duizenden Nederlanders doen het, 27-04-2023. Trimbos Instituut, WAAR IS DE ROZE WOLK?, 10-2021.

SHARE POST

Meer Inspiratie